De onzichtbare beugel met zichtbare resultaten.

ortholingual ortholingual ortholingual ortholingual ortholingual

Frequently Asked Questions


 1. Wat is een Linguale Beugel?
  Een Linguale Beugel is een onzichtbare beugel bestaande uit slotjes die aan de binnenzijde van de tanden en kiezen worden geplaatst. Speciale draden en accessoires zorgen voor de verplaatsing van de tanden en kiezen. Voor het goed kunnen behandelen met dit type beugel moeten er veel extra cursussen gevolgd worden en is het hebben van veel ervaring met betrekking tot het behandelen met deze beugel van groot belang.
 2. Is de Linguale Beugel duurder?
  De Linguale Beugel is kostbaarder dan een slotjesbeugel die aan de buitenkant van de tanden en kiezen is geplaatst. Dit komt omdat de materialen in aanschaf een stuk duurder zijn en omdat er ook hoge laboratoriumkosten gemaakt moeten worden voor het individualiseren van de slotjes en voor het vervaardigen van de noodzakelijke mallen. Verder moeten de nodige aanvullende opleidingen/cursussen volgen, waaraan hoge kosten zijn verbonden.
 3. Kan ik rechtstreeks naar een lingualdontist gaan of moet een tandarts mij verwijzen?
  Een verwijzing van een tandarts is niet nodig. U kunt zich via de website of telefonisch aanmelden voor een consult.
  Uw tandarts wordt uiteraard van uw voornemen op de hoogte gesteld. Bij een interdisciplinaire behandeling zal er uitvoerig worden overlegd.
 4. Hoe weet ik dat ik echt een beugel nodig heb?
  Het nemen van een beugel kan om esthetische ( U vindt bijvoorbeeld Uw tanden niet mooi staan ) en/of functionele redenen zijn ( bijvoorbeeld het niet goed kunnen snijden of kauwen met het gebit, slijtage van de tanden of het hebben van spraakproblemen ). Esthetische en functionele problemen gaan vaak hand in hand, beiden zijn namelijk vaak tegelijkertijd aanwezig. Soms is een beugel nodig indien de tandarts een tandheelkundig probleem pas kan oplossen als er eerst een orthodontische ( voor ) behandeling is gedaan.
 5. Is het moeilijker om een gebit te onderhouden met een vaste beugel?
  Indien er sprake is van een vaste ( slotjes ) beugel is het schoonhouden van het gebit wat lastiger; rond het gehele slotje dient goed gereinigd te worden. Wij raden aan om hierbij hulpmiddelen te gebruiken, zoals ragertjes en tandenstokers. Bij het plaatsen van apparatuur zal uitvoerig ingegaan worden op de mondhygiƫne.
 6. Is het waar dat tanden weer scheef kunnen gaan staan na het verwijderen van een beugel?
  Tanden en kiezen hebben de neiging enigszins te willen terugkeren naar hun oude stand. Dit komt omdat de vezels die rond en tussen de gebitselementen lopen zich gedragen als elastiek dat tijdens de behandeling uitgerekt wordt. Restspanning wil de tanden dan weer wat terugdraaien. Daarom streven we na de behandeling naar vaste retentie in zowel de boven-, als onderkaak.
 7. Ben ik niet te oud voor een beugel?
  Tanden en kiezen kunnen op elke leeftijd verplaatst worden, dus is een beugelbehandeling op elke leeftijd mogelijk.
 8. Kan Linguale Orthodontie ook bij kinderen?
  Ja, als alle tanden en kiezen gewisseld zijn, is deze techniek ook voor kinderen geschikt.